tiistai 27. elokuuta 2013

Kanttaan, kanttaat, kanttaa, kanttaamme, kanttaatte, kantaavat. Usein paitoja kantataan.

Kaula-aukkojen ja hihansuiden kanttaaminen on minulle aina vain haastavaa. Joskus menee tuurilla kerrasta siedettävästi, mutta sitten toisilla kerroilla ratkon ja ompelen uudestaan senkin edestä. Useimmiten mittailen aukkoja ja kerron sitten 0,7 tai 0,85 materiaalista riippuen, välillä neulaan ja välillä venytän vain tunteella. Joka kerran pähkäilen saumuroidessani ja tikatessani kaksoisneulalla, milloin tulisi venytettää, mitä ja paljonko, jotta kaula-aukko tulee siistiksi ja riittävän joustavaksi. Ehkä sormeni oppivat vielä joskus, kun riittävästi vain treenaa.

Poikaa ajatellen on tullut hommattua kangas jos toinenkin, ja tällä kertaa hän valitsi kasasta hain ja kalat. Kaavakokeiluun pääsi More Grey (OB 4/11). Kangasta olisi riittänyt kyllä kumpaankin hihaan, mutta halusin kuvatulvaan pehmennystä yksivärisestä. Vasempaan hihaan ompelin mustekalasta hihamerkin.
Tähän paitaan päädyin lopulta ompelemaan kaula-aukon resorin kaksinkertaisena eli saumuroimalla kaksinkertaisen resorirenkaan kiinni. Lopuksi tikkasin vielä kaksoisneulalla resorin ja paidan puolelta. Tämä päätös vahvistui ompeluryhmäni vinkkien perusteella, ja olenkin lopputulokseen suhteellisen tyytyväinen.
Raidat ovat minusta kivoja, mutta en tajunnut miten epäkiitollista niitä on ommella ennen kuin olin hankkinut raitafroteeta jo reilut pari metriä. Housukaavaksi valikoitui Saimit (OB 1/09), koska halusin niitä kaiken lukemani "hehkutuksen" jälkeen kokeilla ja koska siten vältyin kahden sauman osalta raitojenkohdistamiselta. Näppärää! Kaavana ihan kiva. Lahkeiden resorit yritän seuraavalla kerralla saada kapeammiksi vaikka rypyttämällä.


Settinä paita ja housut näyttävät jokseenkin merellisiltä.Lopuksi vielä huippuoivallus, jonka tein: Niskamerkkilaput jämäpaloista! Ehkä tämä on monelle jo tuttu, mutta itse olin riemuissani tästä ideastani. Ja poika tykkäsi myös.


Kankaat: Veden alla joustotrikoo Neenuska
Turkoosi elastaanitrikoo Linnel Handmade
Turkoosi-valkoinen raitajoustofrotee Pehemiä

4 kommenttia:

 1. Todella siistiä jälkeä olet saanut aikaiseksi. Minullakin meni varmaan 8kk:ta ennen kuin jäljestä tuli siedettävää. Ihana setti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisevasta kommentista :) Minulla on tavoitteena saada vaatteet tehtyä niin, ettei niiden näkeminen harmita itseä aina kun niitä käyttää. Joillain kerroilla siihen vaaditaan useampia yrityksiä.

   Poista
 2. Kyllä se kanttaaminen on ainakin meikäläisellä edelleen päivästä kiinni,joskus kaikki menee putkeen ja jälki on siistiä sekä kaunista katseltavaa. Toisinaan taas kaikki menee pieleen,lanka ja neulat katkeaa,lanka sylttääntyy ym.
  Mutta silti sitä jaksaa aina uudestaan yrittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Vaikka ne katkeneet kaksoisneulat harmittavatkin, niin onneksi aina joskus tulee myös onnistumisia :)

   Poista